Vanuit onze structurele werkzaamheden voor het LUMC in Leiden en onze jarenlange relatie, geven we regelmatig advies over oplossingen die zowel milieubesparend als kostenbesparend zijn. Zo ook met betrekking tot loodglas. Benieuwd naar mogelijkheden om loodglas duurzaam in te zetten?
Loodglas is een mooi voorbeeld van een duurzaam product. En dat is maar goed ook, want het is nogal kostbaar. Gelukkig heeft het in de meeste situaties, wanneer het bijvoorbeeld is opgenomen in looddeuren of loodschermen, niet zoveel te lijden. Het geeft jarenlang bescherming.
Toch is loodglas kwetsbaar. Door de samenstelling is het erg gevoelig voor zuren. Die zitten bijvoorbeeld aan je handen. Ook schoonmaakmiddelen of doekjes doen vaak meer kwaad dan goed op loodglas. Met het juiste reinigingsvoorschrift bij de loodruiten en uiteraard de juiste aandacht hiervoor, is schade door zuren goed te voorkomen. Maar als in de loop van tijd de aandacht hiervoor toch verslapt, leidt dat tot troebel loodglas. Bij vertroebeld loodglas ligt er een waas op het glas die niet weg gepoetst kan worden. Dit kwam ook voor bij het LUMC.
In de samenwerking met het LUMC geven we op een praktische manier een zinvolle invulling aan zowel het duurzaamheidsbeleid van het LUMC en aan onze milieubesparende ambities. Dat kan door vertroebeling van loodglas te voorkomen of op te lossen. Maar bijvoorbeeld ook door bestaand loodglas te hergebruiken in nieuwe situaties of loodglas voor hergebruik op een later moment te bewaren. Hoe we dat doen?
Bij het LUMC is het gebruikelijk om ter bescherming het loodglas dubbelzijdig te lagen met gewoon glas of om er beschermfolie op aan te brengen. Sommige oudere loodruiten van het LUMC, waar geen voorzorgsmaatregelen zijn genomen, zijn uiteindelijk wel troebel geworden. De oplossing hiervoor is gelukkig eenvoudig. In samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf laten wij het loodglas polijsten. Bij het polijsten blijft de stralingsveiligheid gewaarborgd. Na deze behandeling is het loodglas weer volledig helder en optimaal te gebruiken.
Bij verbouwingen demonteren we bestaand loodglas om het zo in een nieuwe situatie te kunnen hergebruiken. Het formaat bijna altijd aan te passen zodat het in de nieuwe kozijnen past. Uiteraard is de loodwaarde niet aan te passen.
Wanneer het toch niet mogelijk is eerder gebruikt loodglas opnieuw te gebruiken, omdat bijvoorbeeld de maatvoering te klein is voor de nieuwe situatie of het loodequivalent niet voldoet, dan kan het glas gewoon bewaard worden. Als dit netjes en droog gebeurt, kan het glas niet beschadigen of in kwaliteit achteruit gaan. Dus in principe houdt het zijn waarde, ook wanneer het niet direct wordt gebruikt.
Meer weten over het duurzaam inzetten van loodglas binnen uw organisatie? Neem contact op!
Vul uw gegevens in en ontvang blogs en nieuwsberichten per e-mail.
INTOS gebruikt uw gegevens uitsluitend voor het verzenden van de INTOS Update.