Douanelaboratorium
Labs

·

Interior Construction

Douanelaboratorium

Douanelab de KNIP in Amsterdam, het onderzoekslaboratorium voor de Nederlandse Douane, had door reorganisatie van werkprocessen een nieuwe indeling van het bestaande pand en bijpassende inrichting nodig. BAM had als hoofdaannemer het ontwerp voor de renovatie in samenwerking met JHK Architecten gemaakt en vroeg INTOS om het concept verder uit te werken. Uiteindelijk werd INTOS ook de partij om de volledige laboratoriuminrichting en alle bijbehorende installaties te verzorgen

Opdracht: Volledige laboratoriuminrichting en installaties gereorganiseerd lab
Locatie: Amsterdam
Ontwerp: JHK Architecten
Fotografie: Michel Claus

Behoefte van de klant

De nieuwe werkprocessen zorgden ervoor dat er meer behoefte was aan een gescheiden kantooromgeving versus labomgeving. Vanuit een bouwteamopstelling moest voor de labinrichting van de 1800m2 grote labruimte eerst een concept worden bedacht en uitgewerkt, waarin de twee labverdiepingen optimaal met elkaar konden samenwerken alsmede de laboranten per verdieping. Transparantie in indeling als in inrichting was belangrijk. Zo was er in de indeling ruimte nodig voor gasten die niet het laboratorium zelf zouden betreden maar geïnformeerd zouden worden over de manier van werken. De inrichting moest licht en transparant zijn, conform het ontwerp van JHK Architecten.

Onze aanpak
In het voortraject is in een bouwteam een concept bedacht, gedetailleerd uitgewerkt en gepresenteerd. Na onder andere een Virtual Reality-sessie waarin het uitgetekende Building Information Modeling model (BIM) met gebruikers is geoptimaliseerd en definitief is gemaakt, is de productie van al het laboratoriummeubilair .

Als eindverantwoordelijke voor alle installaties in de meubels, zoals technische gassen, water, afvoer, afzuiging en elektra, werkten we als onderaannemer samen met diverse installatietechnici. In slechts twaalf weken tijd plaatsten we de meubels en zorgden we voor de realisatie van alle installaties en bijbehorende validatie.

Opgeleverd resultaat

“We zijn blij met de ervaring en de inventieve manier van denken van INTOS in dit project. Naast onze rol als lab zijn we ook een expertisecentrum, waarvoor we gasten ontvangen en uitleg geven over onze werkzaamheden. De hoogwaardige labinrichting van INTOS maakt ons lab niet alleen een prettige werkplek voor onze laboranten, maar zorgt er ook voor dat het fungeert als een visitekaartje.”

Luuk van Willigenburg, projectleider INTOS: “De oppervlakte van dit lab, de verdeling over twee verdiepingen en de nieuwe werkprocessen, maakte het een interessante opdracht. Met onze laboratoriuminrichting claimen we de laboranten en alle werkprocessen binnen het lab optimaal te faciliteren. Door als bouwteampartner direct verantwoordelijk te zijn voor het bedenken van het inrichtingsconcept en onderaannemer voor de installatietechniek konden we dat meer dan waarmaken.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Succesvol ingeschreven!

U ontvangt vanaf nu blogs en nieuwsberichten per e-mail.