INTOS verlengt Trede 2 op de SCL en streeft naar Trede 3 in 2025

Veilig werken is essentieel in elke sector, en de eisen op het gebied van veiligheid worden steeds strikter. Bij INTOS, waar we ons onder andere bezighouden met de inrichting van laboratoria, hechten we veel waarde aan een veilige en gezonde werkomgeving. Daarom zijn we trots om te kunnen melden dat INTOS op trede 2 van de Safety Culture Ladder (SCL) staat. Maar we kijken verder: onze ambitie is om in 2025 Trede 3 te bereiken, en daar gaan we ons volledig op focussen.

Wat is de Safety Culture Ladder (SCL)?

De Safety Culture Ladder, ook wel de veiligheidsladder genoemd, is een instrument ontwikkeld door de NEN om de veiligheidscultuur binnen organisaties inzichtelijk te maken en te verbeteren. Zoals de NEN zelf aangeeft: “Dit inzicht zorgt ervoor dat het aantal onveilige en ongezonde situaties kan worden teruggedrongen.” Het behalen van trede 2 op de ladder is voor ons een belangrijke mijlpaal en een bevestiging van ons voortdurende streven naar een veilige werkomgeving.

 

Veiligheid als prioriteit

Bij INTOS zien we veiligheid, net als kwaliteit, gezondheid en milieu, als een van de pijlers van onze bedrijfsvoering. Dit is niet alleen vastgelegd in ons bedrijfsbeleid, maar komt ook tot uiting in de dagelijkse praktijk. We investeren op verschillende manieren in het waarborgen van veilig werken binnen onze organisatie. Maar hoe doen we dat precies?

 

Interne coördinator veiligheidskunde

We hebben een fulltime interne coordinator veiligheidskundige in dienst die zich volledig toelegt op het preventieve beleid rondom veiligheid en milieuzorg, zowel in onze werkplaats als op projecten. Volgens Roy Levinson, onze KAM-coördinator: “Mijn rol is een luxe positie binnen de interieurbouw. Bij veel bedrijven wordt deze functie vaak gecombineerd met andere verantwoordelijkheden, zoals die van projectleider. Maar gezien de omvang van INTOS en de diversiteit aan projecten, is een toegewijde rol noodzakelijk om de veiligheid te waarborgen. Kwaliteit en veiligheid gaan hand in hand.”

 

VCA-certificering

We zijn VCA** gecertificeerd en werken als hoofdaannemer uitsluitend samen met onderaannemers die eveneens VCA-gecertificeerd zijn. Dit onderstreept onze toewijding aan veiligheid op alle niveaus van onze projecten.

 

Regelmatige inspecties

We voeren regelmatige werkplekinspecties uit, zoals Laatste Minuut Risico Analyses (LMRA) en Taak Risico Analyses (TRA). Deze analyses verhogen het veiligheidsbewustzijn van onze medewerkers direct op de werkvloer.

 

Toolboxmeetings en gecertificeerd apparatuur

We organiseren frequent zowel interne als externe toolboxmeetings en werken uitsluitend met gecertificeerd gereedschap. Dit zorgt ervoor dat onze medewerkers altijd goed geïnformeerd en uitgerust zijn.

 

Structurele aandacht voor veiligheid in overleggen

Veiligheid is een vast agendapunt in al onze overleggen. Dit is noodzakelijk omdat veiligheid vaak concurreert met de tijdsdruk van projecten. Door veiligheid structureel op de agenda te plaatsen, zorgen we ervoor dat het altijd de aandacht krijgt die het verdient.

 

Veiligheids- en Gezondheidsplan (V&G) voor projecten

Voor projecten waarop dit van toepassing is, werken we met een uitgebreid Veiligheids- en Gezondheidsplan (V&G-plan). Dit plan zorgt ervoor dat de veiligheidseisen helder zijn en nageleefd worden tijdens de uitvoering van onze projecten.

 

Onze Ambitie: Trede 3 in 2025

Hoewel we trots zijn op het behalen van trede 2, ligt onze focus nu op de volgende stap: Trede 3. Dit niveau vereist een proactieve en breed gedragen veiligheidscultuur, waarin veiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid is binnen de gehele organisatie. We zullen de komende tijd intensief werken aan het verder versterken van onze veiligheidscultuur en zorgen dat veiligheid niet alleen een topprioriteit blijft, maar nog meer wordt geïntegreerd in al onze processen.

Zoals Roy Levinson aangeeft: “De erkenning vanuit de Safety Culture Ladder motiveert ons om onze veiligheidscultuur continu te verbeteren. We willen veiligheid binnen INTOS steeds beter geregeld hebben en blijven hier stappen in maken.”

Met deze erkenning en onze ambitieuze doelen laten we zien dat we bij INTOS veiligheid serieus nemen en dat we blijven streven naar een steeds veiligere werkomgeving voor al onze medewerkers. In 2025 willen we Trede 3 bereiken, en dat is een doel waar we ons volledig op richten.

Roy Levinson

KAM coördinator / veiligheidskundige

Succesvol ingeschreven!

U ontvangt vanaf nu blogs en nieuwsberichten per e-mail.